exbikfic

 

Valamikor évekkel ezelőtt láttam egy riportot egy magyar származású, hosszú külföldi tartózkodás után akkoriban hazatért asszonnyal, aki azóta is különféle természetes gyógyító módszereket hirdet itt Magyarországon és más országokban is. Nagyon erősen megmaradt az emlékezetemben, amit akkor mesélt saját életéről: sikeres nő volt, jó anyagi körülmények között élt valahol Dél-Amerikában, de egyszer valamiféle magánéleti válság miatt összeroppant. A párja elhagyta, ettől teljesen értelmetlennek tűnt az élete, depresszióba süllyedt, reggelenként úgy ébredt, hogy nincs értelme felkelni, semmi értelme a napnak, semmi kedve sincs élni. Ez eltartott egy darabig, és akkor egyszercsak a szervezete azt mondta: nincs kedved élni? Nahát akkor majd teszek róla, hogy ne is kelljen élned - és mire észbekapott, kiderült, hogy áttétes melanómája van, ami a bőrrák legsúlyosabb válfaja.
Pesze happy end van, mert csodával határos módon kigyógyult a halálos betegségből diéta, természetes gyógymódok, miegymás segítségével, de itt most nem is ez a lényeg. Hanem hogy a psziché - a lélek - mit képes művelni a szómával - a testtel, így keletkeznek a pszichoszomatikus megbetegedések. Mindenki ismeri azt az egyszerű esetet, amikor az iskolás gyereket valami trauma éri a suliban, vagy valamitől nagyon tart (dolgozatírás, felelés) és másnap nem akar bemenni, mondván, hogy fáj a hasa. És nem hazudik, nem csak mondja, hanem valóban fáj, hogy úgy mondjam, pszichoszomatikusan fáj neki.  
Amiért pedig ezt itten most észosztottam, az az, hogy mostanában mindent el kell követnem, hogy az én szómám nehogy úgy gondolja, hogy majd tesz róla, hogy a pszichémnek ne kelljen ennyire pocsékul éreznie magát ebben a földi világban. Máskülönben jól vagyok.
Ja, és hamarosan egyévesek leszünk, én meg a blog, úgyhogy már készítem elő az új dizájnt, hogy a szülinapra ne ezek a bogyók kandikáljanak ki a zöld lombok közül. Valami valahonnan biztosan fog kandikálni, de hogy mi, az még rejtély, hogy úgy mondjam, under construction.

 

Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja Isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét.
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét.

Mosolyogva néz a földre
A szelíd nap sugara,
Mint elalvó gyermekére
Néz a szerető anya.

És valóban ősszel a föld
Csak elalszik, nem hal meg;
Szeméből is látszik, hogy csak
Álmos ő, de nem beteg.

Levetette szép ruháit,
Csendesen levetkezett:
Majd felöltözik, ha virrad
Reggele, a kikelet.

Aludjál hát, szép természet,
Csak aludjál reggelig,
S álmodj olyakat, amikben
Legnagyobb kedved telik.

Én ujjam hegyével halkan
Lantomat megpendítem,
Altató dalod gyanánt zeng
Méla csendes énekem. -

Kedvesem, te ülj le mellém,
Ülj itt addig szótlanul,
Míg dalom, mint tó fölött a
Suttogó szél, elvonul.

Ha megcsókolsz, ajkaimra
Ajkadat szép lassan tedd,
Föl ne keltsük álmából a
Szendergő természetet.


A mi Sándorunk hogy tudott ilyen idealizáltan tökéletes, idilli képet festeni erről az évszakról? Hogyhogy csak békés, festői képek jutottak eszébe az őszről? A tizenkilencedik században nem esett ősszel az eső? Csak "szelíd nap sugara",  meg lágy nesz? Sehol egy országos eső, mocskos, sáros utak, beázott tető, csöpögő ereszek?
De még ne legyen idilli ősz se, ne még!

 

Veronika tegnapi bejegyzéséről annyi, de annyi minden jutott nekem is eszembe, a nagymamám nejlon otthonkájától kezdve a háromszárnyú tükrével bezárólag. És fájdalmasan ébredtem rá, ki tudja már, hányadszor, hogy nem tudom elfogadni az elmúlást, nem és nem.

 

Jelentem, a jófej egyetemista fiú a Vágó-műsorból ötmillióval távozott, miután - nagyon helyesen - önként kiszállt, mert nem tudta, hogy a BACH (szerintem ugyan inkább így helyes: B-A-C-H) prelúdium és fúgát Liszt írta. Végül is nem kötelező tudni, én is csak onnan tudtam, hogy valamikor régen egy emlékezetes Mátyás-templomi orgonahangversenyen hallottam, meg akkoriban egyébként is ilyenek voltak a kedvenceim, módszeresen gyűjtöttem a hasonló lemezeket (persze bakelit!). Ilyenek szóltak, ha tanultam, ha varrtam, ha mostam, egyszóval mindig. Aztán leszoktam róluk, ami nagy kár, mert stressz ellen, lélekátmosásra kiválóak.

süti beállítások módosítása