exbikfic

 

Csak úgy mellékesen megemlítem, hogy ez a bordó alap egy huszas évekből származó könyv szecessziós bőrkötésének a mintája, azt alakítottam háttérré és egy kicsit elhomályosítottam. Lehet, hogy majd később megmutatom az eredeti kötéstáblát is, mert amúgy gyönyörű, csak háttérnek túl kontrasztos lett volna.

Ők azok a családunkból, akiket még én is ismertem, akik már az én életemben távoztak az élők sorából. Ahogy telnek az évek, a sor egyre hosszabb.
nov02a.jpg

De amíg anyai nagymamám élt, addig nálunk ez a nap nem csak a szomorú emlékezés napja volt, hanem ajándékozás és köszöntés is, mivel nagymamámnak ekkor volt a születésnapja. Nem volt rossz ómen számára ez a dátum, hiszen végül kilencven évet élt.
Nem laktunk egy lakásban, de nekem mégis az az alapélményem róla, hogy mindig együtt voltunk. Közel, két-három utcányira lakott tőlünk, mindig sietősen közlekedett a két ház között, napközben átszaladt, hogy ebédet főzzön vagy melegítsen nekem és várjon haza az iskolából, aztán ottmaradt egész délután, míg anyu vagy apu hazaért, hogy ne legyek egyedül. Addig elmosogatott, leült mellém rajzolni, megnézte a füzetemet ("... na, kaptál ötöst Gizi nénitől, Cicukám? ..."), közben lekvárt főzött vagy kisütötte a zsírt ("... szép zsírszalonnát kaptam a hentesnél, Cicukám ..."), esetleg bevont valami tennivalóba ("... gyere, Cicukám, elmegyünk tejért ..."), és közben nagyon jókat lehetett beszélgetni, dudorászni, hallgatni a történeteket a vasútról, a szekszárdi iskolai önképzőkörről, a falusi színielőadásokról.
Aztán később, amikor már felnőttem, akkor is ugyanígy jött-ment a két ház között. Ha előbb haza kellett mennie, mint mi megjöttünk volna, cédulát hagyott a konyhában: mi történt, miről kell tudnunk, jön-e még vissza, vagy majd csak holnap. Egy receptkönyvben ma is őrzök egy ilyen elsárgult, ceruzás betűkkel írt cetlit: "Haza mentem, majd jövök - Nagymi". Ha néha a kezembe kerül ez a papírdarab, minden alkalommal felrémlik bennem ugyanaz az érzés, csak egy villanás: hát persze, majd jön. Mint mindig.

nagymival.jpg    Ezen a képen is együtt vagyunk, a kertben guggolunk, mint jó pajtások.

 

Nem árt tisztázni, hogy a Mindenszentek és a Halottak napja nem ugyanaz: ma, november 1-jén van Mindenszentek ünnepe, holnap, 2-dikán pedig a Halottak napja. A Gondolán részletes leírás található erről, most csak a lényeg:

"Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, illetve akik nem kaptak külön napot a naptárban. A Mindenszentek napja a Halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje."

 

Még talán sose néztem meg, milyen keresőkérdésekkel találnak a blogomra a gyanútlan kattintgatók. Az előbb viszont kíváncsiságból áttanulmányoztam a teljes listát és a legjobban ez tetszik: "elegem van powerpoint". Már csak az érdekelne, vajon miért éppen így rakta össze a kérdését, aki ezt beírta?

süti beállítások módosítása