Egy kis karácsonyos-webkamerafüggős:

"1818-ban vándorszínészek egy csoportja az osztrák Alpok kis városaiban és falvaiban előadásokat tartott. Egy este a színészek Salzburg közelébe, Obendorf faluba érkeztek, hogy a karácsonyi történet évenkénti előadását megtartsák. A terv szerint az előadást a St. Nicholas templomban szerették volna megtartani. Kiderült azonban, hogy az egerek megrágták az orgona fújtatóját, amit az előadás idejére már nem tudtak megjavítani. Ezért az előadást egy magán lakásban mutatták be, amin Josef Mohr, helyettes lelkész is részt vett. Mohr-ra a történet előadásának egyszerűsége és a színészek őszintesége olyan nagy hatást gyakorolt, hogy a karácsonyi történet igazi jelentőségén elkezdett elmélkedni.
      Az előadás után Mohr a frissen esett hóban, egy kis hegyi ösvényen hazafelé ballagott. Letekintve az alatta elterülő kis falura Mohr-ra mély hatást gyakorolt a téli éjszaka ragyogó szépsége és magasztos csendje. Ahogy a gondolatai az első Karácsonyra visszatértek, amikor az angyalok azon a szent éjen a félelemtől remegő pásztorokkal az örömhírt közölték, Mohr elméjében egy vers kezdett formálódni, ami így kezdődne: "Csendes éj, szentséges éj."
      Hazaérkezve a lelkész a költeményt gyorsan leírta. Nagyon örült volna, ha a költeményt a közelgő karácsonyi istentiszteleten elénekelhették volna, viszont az nem volt megzenésítve. Másnap Mohr a költeménnyel átsietett Franz Gruberhez, jó barátjához, aki egyben a templom orgonistája volt. A hír szerint Gruber Mohr költeményét még aznap megzenésítette.
      A kis templomban Karácsony napján az összegyűlt híveknek Mohr és Gruber elénekelték az új éneküket. Mivel addigra az orgonát még nem javították meg, Gruber az éneket gitáron kisérte.
      Néhány héttel később az orgonajavító megérkezett a templomba. Amikor a munkáját befejezte, Gruber leült az orgonát kipróbálni. Az első ének, amit az orgonán lejátszott a karácsonyi szerzeménye volt. Mivel az orgonajavítóra a szöveg és a dallam mély hatást gyakorolt, a zeneművet haza vitte alpesi falujába, ahol a tehetséges Strasser nővérek az éneket megtanulták és a környéken elterjesztették. A "Csendes éj" kezdetű ének hamarosan Europa kedvenc karácsonyi énekévé vált."

Ennyi a Stille Nacht, heilige Nacht kezdetű ének rövid története. Oberndorfban a kápolnánál minden évben december 24-dikén délután öt órakor megemlékezést tartanak ünnepi beszéddel, zenekarral, kórussal, Stille Nacht-tal és egyéb szép muzsikával. Szóval, tegnap délután 5-kor ezt a közvetítést néztem az oberndorfi webkamera segítségével. Nektek pedig loptam róla egy képet:

stille.jpg