Médiáramorgós

Esti ide-odacikázásaim közepette hallgatom Pataki Zita műmeteorológust (mert nem meteorológus, egész más végzettsége van) a tévében és már előre hegyezem a fülem, kihagyja-e vajon azt a két sablont, amit évek óta puffogtat. Jelentem, tegnap sem hagyta ki. Ezek a következők:

  • vmiben bízhatunk/bízhatnak (pl. sok napsütésben bízhatunk)
  • vmié lesz a főszerep (pl. a keleti országrészben a napsütésé lesz a főszerep)

Hogy ezeket honnan szedte valamikor és hogyan képes minden áldott nap beépíteni a mondókájába?! Egyszer-kétszer még elmenne, de állandóan? És hogy nem veszi észre magát?! Vagy mások, rendező, szerkesztő, bazi_nagy_pénzeket_felmarkoló_stábtag egy se veszi észre és nem mondja neki, hogy Zituska, fogalmazd már át valahogy másképp ezeket a marhaságokat a saját szavaiddal, ahogyan már az elemi iskola második-harmadik osztályában is tudtál a saját szavaiddal fogalmazni. Vagy ha végképp nem megy, akkor menjél már vissza, Zituska, tanítani, ami a szakmád, ennek a suskának a töredékéért, kicsi csillag. Két ilyen ortopéd, idióta, képzavaros sémát süt el minden nap és senkinek se szúr szemet ott a csilivili tévében.
Arról már nem is beszélve, hogy sikeresen átvette nagy elődjétől, Aigner Szilárdtól (aki nagyon cuki ember, semmi bajom vele amúgy) azt a hülyeséget, hogy az égboltot és az időt következetesen derűsnek mondja. Holott a hangulatom lehet derűs attól, hogy az ég derült, vagy nézhetek valami kedves jelenetre derűs képpel, de az idő vagy az ég nem lehet derűs, csak derült, napfényes, ragyogó, vagy valami hasonló. Szerintem.

Még mindig időjárásjelentés: a tv2 időjósai következetesen átlépkednek valami számunkra láthatatlan kerítést, akármit (tudom, blue box technika stb.) miközben az előrejelzést mondják. Ritkán nézem ennek a csatornának a híradóját, de olyankor mindig megütközöm ezen: micsoda agyament gondolat? Néha még le is ülnek valami szintén láthatatlan ülőkére, aztán folytatják a jövés-menést. Ki volt az az elvarázsolt lélek, aki ezt kitalálta a szerencsétleneknek? Felvenném egy külön e célra kialakított munkahelyre és heti 40 órában minimálbérért lépkedtetnék át vele egy 60 centi magas palánkot.

Nna, ma rájárt a rúd az időjósokra nálam.