Lassan átmegyek shitza-blogba, de most már annyi mindent tudok róla, hogy csuda. Például, hogy a szentpétervári két békaoroszlánt vagy oroszlánbékát, ahogy jólesik (igenis, ez a nevük, львы-лягушки) két évvel ezelőtt valami különleges technikával, mikroszemcsés por fúvásával egy óra alatt tisztította meg, ráadásul ajándékképpen a város számára (amely eljárás egyébként kb. 15 ezer euróba került volna). Aztán azt is tudom, hogy a két szobrot a város 1907-ben kapta Mandzsúriából.
De lássuk a lényeget: van, ahol egyenesen csak békának nevezik, van, ahol azt írják, hogy többféle állat ábrázolásából összegyúrt alak, de az egyértelműen kiderül, hogy a shitza mitológiai lény, szobrait Kínában és Koreában a temetők és templomok mellé állították, hogy őrizzék az elhunytak örök nyugalmát. Sőt egy helyen azt olvastam, hogy a shitza Buddha égi oroszlánja.
Itt van még egy, mégpedig nem is Ázsiából, hanem Afrikából: Belin fővárosában, Porto Novo-ban a kínai követség előtt áll ez a béka:

shitza_porto-novo.jpg

(Ha pedig most eltekintek attól, hogy nekem már régesrégen egy 16. századi spanyol szöveget kellene őrült iramban gépelnem, ehhez képest béka-kutya-oroszlánokat kajtatok a neten és kínai-koreai mitológiába ásom bele magam, mintha legalábbis ettől függne az életem - na, szóval ha ettől eltekintek, akkor egész jól szórakoztam. De most már elég, vissza a kegyetlen valósághoz, kötelesség van, hajtás van, meló van, áááááá, sőt nyaffff.)