A téli olimpián az oroszok kabalafigurája Cseburáska, csak fehér kiadásban (az athéni olimpián is az volt a kabalájuk, de akkor az eredeti barna színű). Ezt csak most tudtam meg, miután nagyon elcsodálkoztam, amikor ma este az egyik orosz műkorcsolyázó pár, várván a pontozásra, egy nagy fehér Cseburáskát szorongatott. Mondom magamban, ezek a gyerekek nem is éltek még, amikor ez a figura már divatban volt náluk, hogyhogy még mindig? Aztán az előbb olvasom, hogy bizony még mindig nem felejtették el, sőt az eredeti alkotójától külön engedélyt kértek és kaptak, hogy ez lehessen a hivatalos kabalafigurájuk.
Ja, hogy mi az a Cseburáska? Cseburáska egy negyven éve született orosz animációs film főhőse, amolyan meghatározhatatlan fajtájú kis állatka, leginkább macira hasonlít, de hatalmas fülei vannak. Cseburáska, miután degeszre tömi magát barackkal és elalszik egy barackos ládában, véletlenül kerül egy városba, ahol összeismerkedik ezzel-azzal, kalandokat él át és a mese úgy egészében, ha jól emlékszem, a barátságról szól. Az egyik barátja egy Gena nevű krokodil, és nekem, amikor megláttam Cseburáskát a műkoris fiú kezében, azonnal beindult az agyamban Gena krokodil dala, ami a film egyik legnépszerűbb része volt. A krokodil egy harmonikán játszva arról énekelt, mennyire boldog, mert ma van a születésnapja, szó van benne egy kék helikopterről, mellyel egy varázsló érkezik és legalább ötszáz jégkrémet hoz neki ajándékba - de milyen kár, énekli a refrénben, hogy egy évben csak egyszer van születésnap.

Szóval, ez itt Cseburáska, az meg ott Gena krokodil dala, de ha valakit érdekel és eligazodik az orosz nyelv rejtelmeiben, ezen az oldalon mindent megtalál, még a dalt is meghallgathatja eredetiben. Igazi retró lelet, de a zene nagyon jópofa.

cseburaska.jpg Пусть бегут неуклюже
Пешеходы по лужам,
А вода - по асфальту рекой.
И неясно прохожим
В этот день непогожий,
Почему я веселый такой.

Я играю на гармошке
У прохожих на виду...
К сожаленью, день рожденья -
Только раз в году.

Прилетит вдруг волшебник
В голубом вертолете
И бесплатно покажет кино.
С днем рожденья поздравит
И, наверно, оставит
Мне в подарок пятьсот "эскимо".

Я играю на гармошке
У прохожих на виду...
К сожаленью, день рожденья -
Только раз в году.